GILLELEJE: Torsdag åbnede den længe ventede ungdomsklub ”Gasværket” på Gasværksvej. Som alle andre generalprøver var der dog knas i åbningen idet Lokaltog’s bomme på Gasværksvej låste sig og ikke gik op efter toget var passeret. Det tog lidt ekstra tid før de sidste var nået frem, men så var forventningens glæde så meget større ved åbning af den 6. afdeling af Gribskov Ungdomsskole.
Ungdomsklubben inviterede på åbningsdagen alle indenfor i de lækre lokaler som indeholder et overflødighedshorn af aktiviteter og muligheder for de unge, dog var dagens opsatte pølsevogn i ungdomsklubben ikke et permanent tilbud.
I første omgang er klubtilbuddet tiltænkt 6. klasserne i Gilleleje området, og klubben vil være åben tirsdag, torsdag og fredag efter skoletid. Placeringen i den tidligere børnehave på Gasværksvej giver nem adgang for alle, uanset om de kommer med bus, tog eller klubbens egen bus.
Victor klippede snoren
En af de unge, Victor, havde fået æren af at klippe snoren over og officielt åbne for ‘Gasværket’, det skete efter en kort peptalk fra Gribskov Ungdomsskole’s leder, Michael Lieberkind, udenfor i den bidende kulde.
Efter snoren var klippet, som det kan ses i videoen øverst i artiklen, rykkede alle igen indenfor i varmen hvor alle var trommet sammen i cafe’en, og formand for Børn & Familie, Sisse Krøll Willemoes, holdt herefter en kort tal omkring hele projektet med at ombygge den tidligere børnehave til en sprudlende ungdomsklub.
Victor havde fået æren med at klippe snoren – og det tog ikke mange sekunder idet varmen bag murene på ‘Gasværket’ lokkede. (Foto: Allan Andersen)Byrådsmedlem Sisse Krøll Willemoes holdt en kort tale, som blev afsluttet med tre x hurra for ‘Gasværket’ (Foto: Allan Andersen)Blandt de mange tilbud til de unge er ikke mindre end 11 kraftige computere med mulighed for bla. at spille Counterstrike – noget som tydeligvis var meget populært på åbningsdagen. (Foto: Allan Andersen)(Foto: Allan Andersen)
DEBAT: Igennem rigtig lang tid har både elever, forældre, lærere og andre forskellige mennesker kæmpet en næsten uopnåelig kamp om at bevare Gilbjergskolens udskoling afd. Rostgårdsvej.
Det var blevet besluttet af det tidligere byråd og tidligere borgmester i Gribskov, at Rostgårdsvej skulle rives ned og der skulle bygges en tilbygning til skolen på Parkvej, som også skulle renoveres. Det var og er vi en hel del mennesker der bl.a. er brugere af skolen meget uenig i. Rostgårdsvej har et unikt ungemiljø, og flere vælger udskolingen i Gilleleje frem for andre skoler.
For at vores ønske om at bevare udskolingen skulle have ben at gå på krævede det hjælp fra politikerne. Og den hjælp kunne vi hente hos Nyt Gribskov. Partiet har hele valgkampen igennem lovet, at de nok skulle få byggeriet stoppet. En af deres politikere gik til valg på at få stoppet byggeriet, og hvad har vi hørt fra hende efter de blev valgt ind…. intet.
Vi var en masse elever, der var ved at miste modet og troen på, at vi kunne bevare vores elskede udskoling. Nyt Gribskov gav os nyt håb. Vi fik at vide af b.la. Morten (Ulrik Jørgensen (G), red.), at I ville bruge det nye byggeri til 0-6 klasse og renovere Rostgårdsvej senere. Det stod han og sagde til os alle sammen. At I så efter at være blevet valgt ind, hvor I i øvrigt har fået stemmer fra forældre på skolen, vælger at sige, at I ikke kan gøre det alligevel.
I må da have sat jer ind i tingene inden I lovede guld og grønne skove til så mange håbefulde mennesker.
25 millioner det er alligevel en sjat penge, men sådan som jeg ser på det, er I da ikke særlig gode til jeres arbejde, hvis det lige pludselig kommer som et chok.
I er nu med til at smadre en totalt velfungerende udskoling, som I ALDRIG vil kunne få genskabt på Parkvej…
Vi troede på jer hele vejen, og så smider I sådan en bombe lige efter valget. I har slet ikke snakket med os om, hvad der skal ske nu, og det er dybt skuffende. Jeg stolede på jer, det gjorde vi alle. I var vores håb.
Mathias Arnvig Zilberberg
Elev i 8.k på Rostgårdsvej, Gilbjergskolen
HELSINGE: Række efter række af skolelever sad bænket i den store sal ved Helsinge Bibliotek, da Sofie Slangerup i et åbent og meget personligt foredrag torsdag talte om, hvordan det var pludselig at være ufrivillig deltager i en privat sex-video, der gik viral på internettet.
Alle foretrækker en lykkelig ende på en skrækkelig historie. For Sofie Slangerup er den skrækkelige historie desværre langt fra slut, og det var derfor en stærkt følelsesmæssigt påvirket ung dame, der i går, torsdag, fortalte sin foruroligende historie om, hvordan hendes sexliv pludselig blev en omdelt joke i lokalmiljøet, der senere gik viral på nettet. Foran hendes sad et halvt hundrede elever og lærere fra Nordstjerneskolen op lyttede på hendes fortælling.
Sofie Slangerup. Foto: TV2.
Og der blev holdt mund på rækkerne, mens hun talte om sine oplevelser, der startede ud af det blå, da en intim video pludselig dukkede op på internettet. Hun fortalte de unge tilhørere om den magtesløshed, der følger i kølvandet af at få sin seksualitet udstillet til offentlig skue; først mellem skolekammeraterne på gymnasiet, og senere på det store internet, hvor ting har det med aldrig at forsvinde.
De unge tog imod de velmenende råd om at være forsigtig med, hvem de deler deres mest intime stunde med på nettet. Der var derfor en længere række spørgsmål efter foredraget fra elever og lærere, som gerne ville vide mere om hendes situation i dag.
“Hvordan er dit forhold til din krænker i dag?”, lød et af spørgsmålene.
– Hvis han går forbi mig, skubber han til mig, han laver bræklyde efter mig… Ja, han hader mig, svarede hun på spørgsmålet
“Hvad er han så sur over?”, spurgte en pige forundret i salen, sikkert med tanke på, at han vel egentlig burde skamme sig.
– Han syntes, at jeg har taget den her for langt ud; at jeg havde fået en al for høj erstatning, for han havde jo ikke gjort så meget forkert. Han er sur over, at det er gået sådan for ham.
Færre gode dage Det fremgik tydeligt, at Sofie Slangerup ikke er en rutineret foredragsholder. Emnet er stadig så frisk i hendes erindring, at hun ofte måtte kæmpe for at få ordene frem uden knæk i stemmen. Erstatningen, som skule lindre smerten, satte godt nok Danmarksrekord, men som hun kunne oplyse – adspurgt af en nysgerrig elev for hvem 100.000 kroner sikkert synes en formue, så ligger pengene endnu ubrugte hen.
Eller som hun svarede, da en elev spurgte til, hvordan hun så havde det i dag.
– Jeg har en god dag, hvis jeg kan tage ud og hygge med mine veninder. Men de dage er ikke længere så gode, som de har været. Det er svært for mig at snakke om; at jeg har det svært. Jeg har ikke lyst til at se mig i den rolle, men ja, jeg har det svært. Jeg har det svært med drenge, med at blive berørt… Ja, det hele er sgu stadig svært.
Svigtet af vennerne Lettere blev det ikke for hende, at mange i hendes omgangskreds har valgt at tage krænkerens parti. Hendes forældre er der for hende, forklarede hun salen, også hendes nærmeste veninder, men resten af omgangskredsen føler hun, har svigtet hende.
– Dem der står mig tæt og ikke kender ham, syntes han er en nar-røv, men vores fælles venner syntes det er mig, der gør noget forkert. At det er mig, der er gået for langt.
Måske Sofie Slangerup vil se tilbage på sin torsdag sammen med eleverne fra Nordstjerneskolen som en af sine gode dage. Måske hjulpet på vej af de knus hun fik af en lille gruppe skolepiger, der havde ventet til salen var tom, så de kunne snige sig ind for at give hende et knus og fortælle hende, hvor sej hun var. Og måden deres knus blev så entusiastisk gengældt, efterlod ingen tvivl om, at en del af helingsprocessen for Sofie Slangerup består i at tappe ned i sine egne bitre erfaringer, så de – om ikke andet – kan hjælpe andre til at undgå samme skæbne.
Eller som hun sagde kort efter foredraget til denne rapporter, der ønskede at vide, hvorfor hun vælger at gå igennem sådanne foredrag, når det hele tydeligvis stadig påvirker hende voldsomt:
– Jeg vil rigtig gerne ændre den holdning der er hos nogle om, at ofret selv skulle være skyld i det. Det er aldrig ofrets skyld. Og hvis der skulle sidde nogle krænkede i salen, så skal de vide, at de ikke er alene. Og så er det også at fortælle om de konsekvenser det har at blive udstillet på den måde, for det kan måske afholde nogle fra at gøre det.
Thor, Kristoffer, Monique og Therese.
Skoleelever: Vi passer på! Foredraget var både interessant og vedrørende, i hvert fald for de fire skolelever fra 7.R Monique Christiansen, Therese Villefrance, Kristoffer Kristiansen og Thor Madsen.
De havde haft emnet oppe i klassen, så de var godt klædt på til foredraget og en efterfølgende snak med netavisen om de ellers så svære problemstillinger, der for en ung 7. klasses-elev stadig må synes noget distanceret.
Hvad synes i så om foredraget?
Thor: – Jeg synes, det var spændende og gav god mening. Jeg kan sagtens forstå det. Det med ikke at dele videoer, der er krænkende. Det må virkelig være ubehageligt.
Monique: – Man skal passe på, hvad man sender til andre. Hun (Sofie Slangerup, red.) havde sin bedste ven, en hun havde tiltro til, som forrådte hende.
Man deler jo så meget i dag. Tænker i over at spørge om lov, før i deler fotos af andre?
Therese: – Når jeg deler et bilede ud tænker jeg tit rigtig meget over, hvad jeg har på. Hvis jeg nu kun har en kort top på, kan jeg godt syntes det er for lidt at have på til et instagramfoto.
Så er det måske også ubehageligt, hvis andre delte sådan et billede af dig?
Therese: – Ja, det ville jeg ikke bryde mig om.
Har i talt indbyrdes om, hvad i må over for hinanden?
Thor: – Vi har talt om det i klassen; at man altid skal have lov af personen, der er på fotoet.
Er det noget i overholder?
Thor: – Ja. For det meste, men det kan ske, at man ikke lige tænker sig om.
Selv oplevet noget?
I kor: Nej.
Kristoffer: – Altså, min søster lagde engang et Instagram ud af mig, som jeg ikke ville have ud, og det bad jeg hende slette.
Gjorde hun så det?
Kristoffer: – Det gjorde hun.
Bør forældre blande sig i, hvad i skriver til hinanden på de sociale medier som Facebook og Snapchat?
Thor: – Min far kan godt finde på at komme ind og tjekke, hvad jeg skriver. Det er noget tid siden han gjorde det sidst, men hvis du skriver det her, så kan han sikkert godt finde på det igen.
Er det det samme for jer andre?
Therese: I vores familier plejer de ikke at tjekke, men da vi fik Facebook, havde de også den der snak med os om at vi skal tænke os om og ikke blive venner med folk vi ikke kender.
GRÆSTED: Tidligt torsdag morgen fik en taxachauffør ikke den forventede kontante betaling for en tur fra Rødovre til Græsted – han fik derimod et skud peberspray af den kvindelige taxakunde.
En kvindelig kunde havde taget turen fra Rødovre og frem til en adresse i Græsted-området, men udsigten til at betale 1013,- for turen fik kvinden til at hoppe ud af taxaen omkring kl. 06.30 og bare gå sin vej, hvilket taxachaufføren ikke lige havde i sinde at lade kvinden slippe afsted med.
Chaufføren fulgte derfor efter kvinden, som pludselig vendte sig om og gav chaufføren et skud peberspray lige i ansigtet, hvilket satte en effektiv stopper for den videre forfølgelse af den bedrageriske kvinde.
Alene besiddelsen af en peberspray er overtrædelse af våbenloven, og brugen af en peberspray kategoriseres som vold, så den kvindelige bedrager kan se frem til et møde med politiet om sagen, som også kommer til at omfatte bedrageri overfor taxachaufføren.
– Hos Nordsjællands Politi har man en god idé om hvem kvinden er, og hun vil derfor kunne imødese et hjemmebesøg af ordensmagten om sagen, oplyser Nordsjællands Politi.
HELSINGE: Frederiksborg Brand & Redning tilbyder i samarbejde med Helsinge Frivilligcenter en række kurser i førstehjælp, i første omgang er det et specielt tilrettet førstehjælpskursus som udover den egentlige førstehjælp også fokuserer på sprogtræning, inklusion og netværksdannelse.
Når ulykken sker er der kun een ting man kan gøre forkert – og det er ikke at gøre noget. Den gyldne regel om at enhver form for førstehjælp er bedre end ingen førstehjælp skal nu udbredes hos de nyankomne i Gribskov Kommune.
– I Frederiksborg Brand & Redning ønsker vi at øge den sociale velfærd for vores borgere. Det gælder både, når vi kører ud med de blå blink, men også når det fx gælder at give vores nye borgere mulighed for at deltage i aktiviteter, som de ellers ikke ville have mulighed for at deltage i. Vi mener, at det er vigtigt at byde vores nytilkomne borgere velkommen o g give dem værktøjer til at blive en del af fællesskabet. Dette mener vi bl.a. kan opnås ved at give dem et gratis førstehjælpskursus, så de bliver uddannet i at redde liv ” , udtaler specialkonsulent i FBBR, Muneeza Rosendahl, i en pressemeddelelse.
Førstehjælpsaktiviteterne afholdes sammen med Frivilligcenter Helsinge i deres lokaler på Vestergade i Helsinge.
– Vi er meget taknemmelige for, at Frederiksborg Brand & Redning afholder dette førstehjælpskursus for kvinderne, så de kan være med til at redde liv. Vi arbejder hver dag på at hjælpe nytilkomne flygtninge på bedste vis i Gribskov Kommune. Det indebærer blandt andet igangsættelse af aktiviteter, der kan være integrationsfremmende, netværksskabende, sprogfremmende og meget mere, fortæller Projektmedarbejder i Helsinge Frivilligcenter, Sandra Kruse, i pressemeddelelsen.
Kurset finder sted over tre fredage fra kl. 17-19, og starter allerede d. 2. marts, hvor 12 kvinder ifølge Frederiksborg Brand og Redning glæder sig til at lære førstehjælp.
– Jeg tilmeldte mig, fordi jeg først og fremmest tænkte på min familie, da jeg gerne vil hjælpe dem, hvis der skulle ske noget. Og bagefter vil jeg gerne kunne hjælpe i mit lokalområde, hvis der skulle ske noget med nogen. Jeg glæder mig til at lære førstehjælp, jeg har læst om det, men aldrig prøvet det i praksis. Jeg glæder mig til at kunne hjælpe andre i lokalområdet, hvis de kommer til skade ” , fortæller Abeer, som er en af deltagerne.
GRIBSKOV: Defco A/S tilbagekalder et parti pålægsmix, da der er fundet metalspåner i nogle pakker, produktet er solgt i Rema1000.
Metalspånerne er fundet i en række pakker med en nettovægt på 400 g, og med pakkedato: 21/2-2018 og bedst før: 14/3-2018.
Metalspåner kan give skade på tænder, i munden eller svælget, og Fødevarestyrelsen opfordrer forbrugerne til at levere varen tilbage til butikken, hvor den er købt, eller kassere den.
GRIBSKOV: Gribskov Kommune har fredag været ude med målebåndet, og kigge på de fire steder hvor der foretages måling af isens tykkelse. Tre steder er isen endnu ikke de påkrævede 13 centimeter – men søen i Græsted Folkepark er godkendt.
– Vil du ud og SKØJTE i weekenden? Så tag til Græsted Folkepark. Her har vi målt isen, og den er endelig TYK nok, lyder det længe ventede budskab fra Gribskov Kommune.
Husk at der skal være opsat skilte med ‘isen er sikker’ før du bevæger dig ud på isen – pt. er de skilte kun opsat i Græsted Folkepark, mens der de øvrige steder ikke er opsatte skilte og man må derfor ikke bevæge sig ud på isen disse steder.
Aktuel vinter-status 2018
Helsinge Gadekær: Ikke åben for skøjtning
Søen i Græsted Folkepark: Åben for skøjtning
Arresø ved Ramløse Havn: Ikke åben for skøjtning
Lergravsøen i Dronningmølle: Ikke åben for skøjtning
GILLELEJE: Fredag var der god trafik ind og ud af døren i Fiskernes Hus på Gilleleje, anledningen var fejring af skibsmæglerfirmaet N.B.Ferdinandsen’s 75 år.
Gennem 75 år har virksomheden N.B.Ferdinandsen & Sønner kørt sikkert gennem alverdens finanskriser, oliekriser og fiskeriets medgang og modgang, og fredag blev firmaet, de trofaste ansatte – og ikke mindst de trofaste kunder – gennem 75 år fejret med maner i Fiskernes Hus på Havnen i Gilleleje.
Folk kom til fra nær og fjern for at hilse på brødrene Ferdinandsen, Jan & Benn, som i dag står i firmaets styrehus og holder kursen for firmaet som gennem årene har vokset sig større med filialer rundt om i landet.
Hele holdet fra kontoret i Gilleleje er her lokket udenfor i vinterkulden. (Foto: Allan Andersen)Dagen igennem blev bordet fyldt op med mad, og man var selv ude om det hvis man forlod receptionen sulten. (Foto: Allan Andersen)N.B.Ferdinandsen’s sønner, Jan og Benn, tog mod gæsterne dagen igennem og de mange gaver til bordet. (Foto: Allan Andersen)
GRIBSKOV: Bliv klædt ekstra godt på til fisketurene på den åbne kyst, når Helsinge og Omegns Sportsfiskerforening inviterer til foredrag om havørredfiskeriet på Nordkysten.
Fishing Zealand inviterer i samarbejde med Helsinge og Omegns Sportsfiskerforening til foredragsaften på Hotel Gilleleje Strand torsdag d. 22. marts. Her vil foredragsholdere og Fishings Zealand-guider Keld Juul Michaelsen og Rune Westphal fortælle om, hvordan de griber fiskeriet an, når de færdes ved den nordvendte kyst.
Vi advarer om, at foredraget kan forekomme noget ‘nørdet’ for folk, der ikke kender til fiskeri. Foredragsholderne vil blandt andet fortælle om deres strategier til både flue- og spinnefiskeri. Er du nybegynder vil du dog stadig kunne komme hjem med en masse gode fif og inspiration til den næste fisketur.
Aftenens foredrag vil tage udgangspunkt i følgende emner:
– Havørredens biologi og byttedyr
– Hvordan “læses” kysten, og hvilken strategi bør man vælge i den konkrete situation
– Grundig gennemgang af grejet – både til flue og spin samt foretrukne fluer/blink
– Knuder og tackler
– Eksempler på typiske pladser/hotspots, og hvordan de fiskes
Klokken 18 byder hotellet på et lækkert aftensmåltid, så foredraget kan nydes med fyldte maver.
Du kan allerede nu sikre dig en plads til arrangementet ved at købe billet på FishTrip til 170 kr. inklusiv gebyr, der både dækker selve foredraget, middag og en øl/vand.
GILLELEJE: Fredag prydede flagene hele Gilleleje by, anledningen til dette var fejring af Selskabet Gilleleje Strandbakker – i daglig tale bedre kendt som Bakkeselskabet – rundede et skarpt hjørne på 100 år og det blev fejret på smukkeste vis. Stifteren af bakkeselskabet blev æret med en krans fra bestyrelsen.
Fredag var flagallén sat op i hele Gilleleje by, årsagen var fejring af Bakkeselskabets 100 års eksistens, præcist d. 02. marts 1918 stod Købmand T.H.Jacobsen i spidsen for det store arbejde som på denne dag blev til Selskabet Gilleleje Strandbakker.
Siden da er der løbet meget vand henover stenene langs Gillelejes kyst, men bestyrelsen 100 år senere huskede med taknemmelighed på det arbejde, som de i dag viderefører i samme ånd som den afdøde T.H.Jacobsen, og nedlagde derfor fredag kl. 13.00 en krans til ære for stifteren T.H.Jacobsen på kirkegården på Rostgårdsvej.
Efter en kort stund ved gravstenen gik det videre til Gilleleje Hallen hvor bestyrelsen og en række frivillige havde gjort klar til dagens gæster.
Hvor stor betydning Bakkeselksabet reelt har, kan man se ved at Gilleleje Hallen rent faktisk er bygget på jord som ejes af Bakkeselskabet og som er udlejet til Gilleleje Hallen for en periode på 99 år. Lejemålet blev indgået i 1971 og der er næppe problemer med en forlængelse i 2071.
Receptionen for Bakkeselksabets 100 år løb fra kl. 14.00 og frem til kl. 17, og i løbet af disse timer aflagde mere end 300 mennesker en visit.
Bestyrelsen aflagde stifter T.H.Jacobsen en visit, og nedlagde en krans på hans gravsted til minde om det arbejde som han satte i gang for 100 år siden, og som fortsætter den dag i dag. (Foto: Allan Andersen)Det blev til mange taler dagen igennem, og Formand for Bakkeselskabet, Kurt Husum Larsen, takkede hver eneste gæst som kom ind ad døren i Gilleleje Hallen. (Foto: Allan Andersen)Tidligere halinspektør, Lars Enevoldsen, kom også på visit og efter en munter tale overdrog han et sæt nye ‘snappere’ til Bakkefestens ældste oprydningshold, så de er klar til Bakkefesten 2018. (Foto: Allan Andersen)Tidligere borgmester og nuværende byrådsmedlem for Venstre, Jannich Petersen, roste Bakkeselskabet for det store arbejde og ikke mindst for at stå bag Bakkefesten. Han indrømmede at have fundet sin kone netop ved Bakkefesten – hjulpet på vej af en strømafbrydelse – og roste bestyrelsen og de mange frivillige for det store arbejde på strandarealerne. (Foto: Allan Andersen)Morten Jørgensen kom halsende ind ad døren i 11.time, desværre havde arbejdet holdt på ham, hvilket han beklagede meget under sin rosende tale til Bakkeselskabet. Morten gav på byrådets vegne udtryk for stor taknemmelighed for det arbejde som der er gjort og som der fortsat gøres af Bakkeselskabet. (Foto: Allan Andersen)Rygter hævder at der skulle have været lavet mad til over 300 mennesker, og det er ingen hemmelighed at der blev taget godt fra på fadene. Der var næppe nogen som forlod Gilleleje Hallen på tom mave. (Foto: Allan Andersen)Præcist hvor mange som kom forbi under receptionen i Gilleleje Hallen er ikke kendt, men uofficielle tal siger mindst 300 mennesker havde lagt vejen forbi. (Foto: Allan Andersen)Tidl. Borgmester Jannich Petersen og Formand for Bakkeselskabet, Kurt Husum Larsen. (Foto: Allan Andersen)
GRIBSKOV: Betina Sølver vendte forleden ryggen til Socialdemokratiet, og blev løsgænger. Søndag meddeler hun at være en del af et nystiftet parti i Gribskov, Velfærdspartiet.
– Vores borgmester, Anders Gerner Frost, hoppede fra Socialdemokratiet, efter endt valgperiode, til Konservative, og for 5 år siden hoppede han fra Koservative til Nyt Gribskov, som han sammen med bl.a. Morten Ulrik Jørgensen, tidligere Venstre-medlem, startede lokalpartiet Nyt Gribskov med, skriver Betina Sølver i en meddelelse på Facebook.
– Ligesom vores borgmester, vil jeg også det allerbedste for vores kommune, derfor har jeg sammen med andre borgere i vores kommune taget initiativ til at vi starter et nyt parti, VELFÆRDSPARTIET GRIBSKOV, hvor vi vil arbejde benhårdt for Vefærd først, fortæller Betina Sølver videre.
Den primære prioritering for Velfærdspartiet Gribskov er ifølge Betina Sølver følgende:
Ordentlig ældrepleje, børn og unges trivsel, optimering af skolelærenes arbejdsvilkår, flere ansatte i dagtilbuddene, bedre arbejdsglæde og trivsel for kommunens ansatte
Ifølge skrivelsen fra Betina Sølver vil en ordenligt ældrepleje giver bedre livskvalitet og færre genindlæggelser, børn og unge der trives får en bedre skolegang og et bedre voksenliv, og en lokal arbejdsaftale med lærerne er alpha og omega for rekruttering af nye dygtige lærer.
Det understreges i meddelelsen at det nye parti også vil prioritere hvide striber og nul huller i vejene, ligesom partiet også støtter byggeri af en ny skole eller et fantastisk nyt museum, men bare ikke før der er penge til det.
– I VELFÆRDSPARTIET mener vi også, at der i vores lille, men skønne kommune, er brug for en skarp prioritering af de ressourcer der er af de ca. 2,5 mia skattekroner, som vi i fællesskab betaler til den fælles kommunekasse, hvorfor vi også mener, at der skal være mest mulig åbenhed og samarbejde mellem borgerne og de 23 politikere, der kun sidder i byrådet fordi borgerne har stemt på dem personligt, slutter meddelesen fra Betina Sølver.
HÅNDBOLD: Sidste uge var en forrygende uge for Nordsjælland Håndbold, der både imponerede hjemme og ude. Onsdag venter et af ligaens absolutte tophold.
Mandag aften mødte holdet Tønder i en revanchekamp efter et svigende nederlag i 2016. Kampen fandt sted i Hillerød og blev efter en lidt ujævn start vendt til en sikker sejr, som da også var ventet på forhånd.
Stillingen. Klik for større grafik.
Nordsjælland Håndbold lagde klar afstand til Tønder i midten af 2. halvleg anført af de storspillende Johan Meklenborg og Nicolai Pedersen – men også forsvaret og målmand Mike Jensen tog modet fra Tønder.
Forspringet nåede op på otte mål ved stillingen 31-23, men i kampens døende minutter fik Tønder pyntet på resultatet efter lidt ”hat og briller” spil, så slutresultatet blev 31-26.
Johan og Nicolai blev efterfølgende belønnet af divisionsforeningen med en udtagelse til rundens hold. På den kommercielle front blev det også en dejlig aften idet Riskpoint og Hillerød Grafisk hver havde udlovet 25.000 i tilfælde af sejr. Hillerød Elservice og Malerfirmaet 10 kanten bidrog med andre sponsorater. Før kampen afvikledes årets kilometerjagt, hvor 9 hold dystede mod hinanden om at indkøre flest penge. Vinder blev Team Helsinge All-stars anført af Jan Serup, som indkørte mere end 100.000 kr, hvilket er ny rekord. Kilometerjagten gav samlet 200.000 over budgettet, så det var en rigtig god aften både sportsligt og kommercielt.
Svær udekamp Fredag gik turen mod Herning, hvor det tidligere frygtindgydende HC Midtjylland ventede. Midtjyderne er imidlertid blevet lettere at tale med efter at tre store profiler har forladt klubben pga økonomiske udfordringer.
NH kom godt fra start, men lettede så foden let fra speederen og HCM var tæt på at nå op ved 8-9 efter et kvarter. NH trak igen fra mod slutningen af halvlegen, så halvlegsstillingen var 11-14. I starten af 2. halvleg blev skruen strammet yderligere og efter 45. min var stilling 14-28 og sejren var i hus. Slutresultatet blev en NH sejr på 20-34. Johan M og Nikolai P var med 9 og 8 mål topscorere, men ellers meldte mange sig ind som målscorere. Resultatet betød samtidigt at Nordsjælland Håndbold rykkede frem til 7. pladsen i ligaen – årets bedste placering.
Skjern venter Onsdag den 7. marts bliver det meget sværere, idet Skjern Håndbold – ligaens suveræne tophold kommer til Helsinge. Skjern imponerede senest her i weekenden med at kvalificere sig til Champions-league ottendedels finalerne.
Kampen mod Skjern starter kl. 20.30 og vil blive vist på TV2sport, men NH håber at se så mange som muligt i Helsinge Hallerne. Aftenens kampsponsor Handelsbanken i Helsinge uddeler i øvrigt fribilletter efter et først til mølle princip.
Det bliver under alle omstændigheder en håndboldoplevelse og forhåbentlig i også en fortsættelse af NH festen og jagten mod slutspilsplads og en økonomisk redning.
GYMNASTIK: GymHelsinge var repræsenteret med to hold til lørdagens Sjællandsmester i Gran Prix gymnastik, og her lykkedes det, traditionen tro kan vi snart tillade os at skrive, at hjembringe medaljer.
Farum Arena var lørdag vært for Sjællandsmesterskaber i Grand Prix gymnastik. Sjællandsmesterskaberne er sæsonens første konkurrence i Grand Prix gymnastik, hvor der kæmpes om medaljer, så dagen var imødeset med spænding af pigerne.
Minipigerne på Team Muni var blandt dagens første gymnaster i konkurrence og de kæmpede sig til en flot 4. plads i 1. division i mini-mono rækken. De lidt ældre piger på Team Lua konkurrerer i pige-rækken og her sikrede de sig guldmedaljerne efter en hård konkurrence.
Seje unge piger Team Lua var først på gulvet med deres boldserie, men til sidst i serien landede en af pigerne forkert i et spring og forstuvede sin fod. Hun bed tænderne sammen og kæmpede sig gennem de sidste sekunder af serien.
Efter første serie havde pigerne kun et kvarter til at skifte dragt og hårpynt og gøre sig klar til næste serie. Der var derfor godt med stress i omklædningsrummet, men instruktørerne Line Foged Møller og Josephine Henriksen formåede både at trøste og hjælpe den skadede gymnast og tale de andre syv piger til ro.
Næste serie var den rytmiske serie uden håndredskab og på forhånd vidste pigerne at den manglende gymnast ville betyde et fradrag i karakteren på 0,5 point. Det lod de sig dog ikke mærke med og med store smil præsterede de til dagens højeste karakter for fri serie i deres pulje.
Opvisning i Helsinge
Grand Prix gymnastik er en dansk gymnastikdisciplin, hvor der konkurreres i rytmiske serier med og uden håndredskab. Håndredskaberne veksler fra år til år mellem tov, bold, tøndebånd og vimpel. Udover gymnastik og håndredskaber er også flotte dragter, opsat hår og masser af glimmer et vigtigt element i Grand Prix gymnastik.
Nu venter der begge hold en hyggelig opvisningsweekend til GymHelsinges hjemmeopvisning i Helsinge Hallen lørdag den 17. marts 2018. Dernæst skal der igen svedes i træningshallen, så pigerne er klar til at konkurrere ved Danmarksmesterskaberne i april.
ØRBY: Politikens fotochef Thomas Borberg gæster forsamlingshuset Frændekilde i Ørby for at fortælle om tilblivelsen af det gode pressebillede.
Thomas Borgerg. Foto: Presse
I dag kan alle med en moderne mobil tage billeder af alt, der sker omkring dem og fluks dele på de sociale medier eller, såfremt relevansen er god nok, få dem bragt på lokalaviserne avissider. Tidligere var der som regel altid en pressefotograf bag mediernes fotos, men antallet er svundet i takt med avisbranchens nedadgående omsætning.
Men selv om flere og flere kan agere selvbestaltet pressefotograf, så er det endnu de færreste, der forstår sig på, hvad der gør et godt pressefoto.
– Så lad os se på, hvad der gør et pressebillede godt. Hvad er det, den professionelle fotojournalist kan, som mobilfotografen ikke kan? Og omvendt?, lyder det fra foredragsholder og fotochef i Politiken, Thomas Borberg.
Foredraget er særligt oplagt for alle, der interesserer sig for fotojournalistiske billeder, samt for studerende og lærere, der arbejder med fotojournalistik i undervisningen.
Thomas Borberg er fotochef på Politiken og endvidere i år medlem af den World Press Photo-jury, der har valgt årets bedste pressebilleder, som til efteråret bliver udstillet i Politikens udstillingshal.
TID: Onsdag den 14. marts kl. 19.00-20.30.
STED: Frændekilde, Askemosevejen 30, Ørby
ENTRE: 50 kroner. Betales ved indgangen. Studerende halv pris.
GRÆSTED: ”Nu letter taget…!” – var der mange, der kunne have tænkt, da der i søndags blev sat publikumsrekord, da operasanger Ove Mynderup kiggede forbi til BLIK-Græsted Biblioteks traditionsrige syng-sammen arrangement.
Hele 95 sangglade mennesker var dukket op for at synge med en vaskeægte kongelig operasanger, og resultatet var en foyeren fyldt til bristepunket. Og med operasanger Ove Mynderup og Annelies Hayes ved roret blev der sunget godt igennem. Næsten så taget lettede.
Mange fra områdets lokale kor var mødt frem for at deltage i den unikke mulighed, og det kunne både høres.
Ove og Annelies havde sammensat et flot og varieret program med sange fra Højskolesangbogen samt mange andre dejlige melodier. Udover at spille på bibliotekets Steinway flygel blev der også spillet på guitar, tværfløjte og harmonika.
Som en ekstra overraskelse havde Ove inviteret sine to børnebørn med.
Tim Mynderup Frost, der spiller trommer på musikskolen i Helsingør, spillede på cajon (trommekasse) og Dicte Mynderup Frost, blot 8 år gammel, optrådte for 1.gang sammmen med farfar med en italiensk arie : ” O mio babbino caro”. Sangen fik dagens største bifald, og ingen var i tvivl om, at hun har arvet morfar Oves talenter udi sangkunsten.
BLIK-Græsted Bibliotek og BLIKs venner har i 12 år arrangeret tre årlige syng-sammen-søndage.
– Det har altid været populært, men de senere år har vi oplevet en stigende interesse. Sangens betydning for glæde og velvære er kendt og samværet med andre sangglade bør ikke undervurderes, lyder det fra en af bibliotekets trofaste ildsjæle, Ida Springstrup, der også har være med til at forfatte ovenstående referat.
Næste syng-sammen-søndag er den 8.april, hvor Gilleleje Spillemandsorkester sørger for sange og musik.
GRIBSKOV: Telegiganten TDC melder på deres datterselskab Yousee’s forside, at der er problemer med at sikre forbindelse til sine mange fastnet- og mobilabonnenter. Selskabet arbejder på at udbedre fejlen, der muligvis hænger sammen med den megen snefald, vi oplever over det meste af landet.
Opdateret kl. 12.50: Det er ikke kun Yousee-kunder der er ramt, men TDC-kunder generelt, forlyder det nu. Vi opdaterer når forbindelsen er tilbage eller der kommer en yderligere udmelding.
Hvis du ligesom undertegnede forgæves forsøger at få forbindelse til omverdenen via sin mobiltelefon eller fastnetforbindelse, så kan årsagen til den manglende succes skyldes problemer for teleselskabet Yousee. Selskabet oplyser på sin hjemmesiden, at der bliver arbejdet på at udbedre fejlen.
– Man kan i øjeblikket opleve problemer med opkald på sin YouSee mobil, hvilket betyder at nogle ikke kan modtage eller foretage opkald. Vi arbejder på højtryk for at få denne fejl rettet. Fejlen rammer også vores fastnet telefoni. Vi beklager meget de gener denne fejl medfører, skriver selskabet.
Hele Norden påvirket af fejl
TDC oplyser følgende om fejlen, der ser ud til at ramt hele norden:
“Vi har en meget kritisk fejl afledt af en fejl på vores systemmer der berører en meget stor andel af vores kunder, herunder: Scale, Works, One, PVoIP, VoLTE og VoWifi på tværs af fastnet og mobil. Ikke konverterede mobilkunder samt legacy fastnet (ISDN2/30 & PSTN) er uberørt. Vi kender den egentlige fejlårsag, men at fejlretning igang med såvel interne som eksterne ressourcer.”
Fejlen berører desuden 2G, 3G og 4G kunder.
Følgende kan være berørt:
2G: voice
3G: voice
4G: Data og voice
GRIBSKOV: Betina Sølver har grebet til de sociale medier for at give en forklaring til hendes seneste afhop fra Socialdemokraterne og planerne om at starte sit eget parti. Især går hun efter borgmester Anders Gerner Frost, der også har oplevet at være politisk afhopper.
Betina Sølver, tidligere Socialdemokrat, har droppet tanken om at tilpasse sig et eksisterende parti og har i et forsøg på at sikre sig mere politisk indflydelse valgt at medvirke til opstarten af et nyt lokalparti; Velfærdspartiet Gribskov (VG). Vi har uden held forsøgt at hente en kommentar fra byrådsmedlemmet, men tavsheden viser sig begrænset til dele af pressen, for på de sociale medier holder hun sig ikke tilbage. På sin egen profil påpeger hun i et indlæg lagt op i går eftermiddag, at hun langt fra er den eneste, der har skiftet parti midt i en valgperiode:
“Vores borgmester, Anders Gerner Frost, hoppede fra Socialdemokratiet, efter endt valgperiode, til Konservative, og for 5 år siden hoppede han fra Koservative (sic. red.) til Nyt Gribskov, som han sammen med bl.a. Morten Ulrik Jørgensen, tidligere Venstre-medlem, startede lokalpartiet Nyt Gribskov med”, indleder hun en længere post, der fortsætter med at pege på, at loven for partiafhop bør ændres:
“Hverken Anders Gerner Frost eller jeg, har haft indflydelse på den valglov der tilsiger, at man tager små tusinde stemmer med sig, når man skifter parti – en lov der er forældet, og som ikke er i overensstemmelse med det samfund vi lever i anno 2018.”
Fokus på velfærd Ambitionen om at starte et nyt parti har afsæt i et ønske om at sikre flere penge til de ældre, de unge, flere arbejdspladser, færre huller i vejnettet med mere:
“Derfor har jeg sammen med andre borgere i vores kommune taget initiativ til at vi starter et nyt parti
– Velfærdspartiet Gribskov, hvor vi vil arbejde benhårdt for Vefærd Først (sic., red.) – og hvor den primære prioritering er:
Ordentlig Ældrepleje
Børn og Unges trivsel
Optimering af skolelærenes arbejdsvilkår
Flere ansatte i dagtilbuddene
Bedre arbejdsglæde og trivsel for kommunens ansatte
Velfærdspartiet vil naturligvis også prioritere hvide striber og ingen huller i vejene, ligesom vi også gerne vil bygge en ny skole eller et fantastisk nyt museum, men vi vil bare ikke gøre det, før der er penge til det!”, skriver hun.
Alt sammen, når der bliver penge til det. Det kræver først en større omprioritering af kommunens ressourcer, oplyser hun sin omgangskreds på Facebook.
“I Velfærdspartiet mener vi også, at der i vores lille, men skønne kommune, er brug for en skarp prioritering af de ressourcer der er af de ca. 2,5 mia skattekroner, som vi i fællesskab betaler til den fælles kommunekasse, hvorfor vi også mener, at der skal være mest mulig åbenhed og samarbejde mellem borgerne og de 23 politikere, der kun sidder i byrådet fordi borgerne har stemt på dem personligt”, slutter hun sit indlæg på sin egen Facebookprofil
Hvor de mange penge mere specifikt skal komme fra, skriver hun ikke, og det ville vi selvfølgelig gerne have spurgt Betina Sølver mere ind til, for kommunen fattes penge, som vi har kunne berette om de sidste par uger.
Til Amtsavisen udtaler hun, at udmeldingen af Socialdemokraterne har rod i blandt andet beslutningen om at give byrødderne lønforhøjelse.
– Vi står i en situation nu, hvor kommunen er på kanten af afgrunden. Og så er der skolen i Gilleleje. Jeg synes ikke, at vi skal bygge en ny skole, når vi ikke har pengene. Så må vi bevare Rostgårdsvej. Det har jeg stået alene med i socialdemokratiet, forklarede for nyligt til Frederiksborg Amts Avis.
GRIBSKOV: Flere hundredetusinde mobilkunder har haft risiko for at have manglet uden forbindelse siden i morges, og det kan blandt andet betyde, at der ikke er mulighed for nødopkald, advarer TDC.
Som vi har kunne berette, er der mangel på forbindelse for både fastnet og mobilkunder tilhørende TDC eller Yousee. Ikke alle er ramt, men skulle du mangle mulighed for opkald, kan det betyde, at heller ikke 112 virker. Pas derfor ekstra på med farlige aktiviteter, også med tanke på den megen snefald, der har gjorde det sværere for alarmberedskabet at nå frem på kort tid.
Selskabet har ikke kommenteret på årsagen, men på facebook opfordrer YouSee til, at man prøver at genstarte sin telefon løbende i løbet af dagen.
ANNISSE NORD: Det velkendte sving ved Pøle Å var mandag formiddag ved 11-tiden rammen for et voldsomt sammenstød mellem to biler, ulykken blev udløst af det meget glatte føre som tydeligvis kom bag på mange bilister rundt om i kommunen.
Mindst en person blev kvæstet ved en voldsom ulykke på Helsingevej, mandag formiddag kl. 11.09, og brandkøretøjerne fra Helsinge rykkede straks ud til uheldsstedet, hvor en kvinde sad fastklemt i sin bil.
Kvinden var fører af en lille personbil som sad klemt mellem autoværnet og den modkørende bil, begge biler havde omfattende skader og kvinden sad teknisk fastklemt i sin bil.
Den ligeledes kvindelige fører af den grå bil slap angiveligt med skrammer fra ulykken, hendes bil blev hurtigt trukket væk fra kørebanen og ud på marken, så redningsfolkene kunne komme til den fastklemte kvinde. Det blev dog ikke nødvendigt at klippe hendes bil fra hinanden, idet hun med stor forsigtighed kunne udtages via et spineboard og herefter placeres i ambulancen.
På uheldsstedet var en akutlæge indsat, og da ambulancen kørte fra uheldsstedet fulgte lægen med i ambulancen – det er dog ikke kendt hvor alvorligt kvinden var kommet til skade, men der er ikke tale om nogen livstruende skader idet der ikke har været bilinspektør på stedet eller foretaget teknisk undersøgelser af uheldet.
Omkring kl. 12.15 havde brandvæsnet fået ryddet så meget op på uheldsstedet, at der kunne åbnes for trafikken igen på stedet.
Nordsjællands Politi oplyser i en pressemeddelelse, at den kvindelige fører i den grå bil mistede herredømmet over sin bil, og påkørte herved den lille røde bil – ansvaret for ulykken ligger ifølge politiet altså hos føreren af den grå personbil.
Den grå bil til højre blev hurtigt trukket ud på marken, så mandskabet kunne komme til den kvæstede kvinde. (Foto: Allan Andersen)Det glatte fører overraskede mange mandag formiddag, og både Nordsjællands Politi og Falck måtte melde om ekstremt travlt grundet et væld af trafikuheld rundt om i Nordsjælland. (Foto: Allan Andersen)Den lille Ford kommer aldrig ud at køre igen efter mandagens voldsomme ulykke, men kvinden bag rattet slap med livet i behold. (Foto: Allan Andersen)
DEBUT: Udsætter tidligere udsendte soldater sig selv og deres familier for risiko, når de fortæller, at de har været på internationale missioner? Det spørgsmål stillede den tidligere professionelle soldat og nuværende IT-konsulent med fokus på sikkerhed, Thomas Makropoulos fra Græsted sig selv, og det gav ham idéen til den krimi, der udkommer torsdag den 8. marts.
Thomas Makropoulos tager sikkerhed meget seriøst. Både sin egen og andres, og derfor bekymrede det ham, da han erfarede, hvor lidt andre soldater tænker over sikkerhed, når de fortæller, at de har været på internationale missioner for Forsvaret. Thomas Makropoulos er bekymret for de konsekvenser, det kan have for soldaterne og deres familier. Og hans bekymringer er ikke ubegrundede.
Foto: Genrefoto. Tekst: Siff Kingod Mange soldater fortæller åbent, at de har været på internationale missioner. Det kan ifølge Thomas Makropoulos få fatale konsekvenser.
Flere angreb på hjemvendte soldater
Siden Thomas Makropoulos for omkring otte år siden fik ideen til den krimi, han nu debuterer med, har der været flere hævnangreb mod soldater i Europa.
– Da jeg tilbage i 2015 læste, at ISIS opfordrede sympatisører til at angribe soldater i USA, fik jeg ret i mine bange anelser. I august 2017 gik det ud over en soldat, der blev angrebet i Bruxelles og sammen måned påkørte en bil med vilje seks soldater i Paris. Heldigvis har de hidtidige angreb på soldater været forholdsvis primitive, med deraf begrænset skade, siger den debuterende forfatter i en pressemeddelelse.
Meget nemt at opspore folk
Thomas Makropoulos tror ikke, at de tidligere udsendte soldater er klar over, hvor stor en risiko deres offentlige eksponeringer udgør:
– De fleste er formentlig ikke klar over, hvor lidt der skal til, før man kan spore dem, blot ved at søge på Internettet. Det kræver bare, at man er ihærdig nok. Finder man ikke ud af nok på denne måde, kan man være lidt kreativ i telefonen med diverse myndigheder. Det er næppe lovligt, men det har kunnet lade sig gøre før, siger forfatteren, der som IT-konsulent har indgående viden om sikkerhed og mulighederne for opsporing via nettet.
Foto: Jesper Hanno Hansen. Tekst: Siff Kingod. Thomas Makropoulos fra Græsted debuterer med krimi, hvor hjem- vendte soldaters liv står på spil.
”Man skal være påpasselige med, hvad man offentliggør”
De moderne teknologiske opsporingsmetoder giver nem adgang til mange oplysninger.
– Dette kan man kombinere med de gammeldags metoder, med at vente uden for en persons arbejdsplads, og skygge vedkommende hjem. I dag kan det sågar gøres hjemme fra sofaen med en GPS-sender på vedkommendes bil. Så der er ingen raketvidenskab over dette, det kræver kun vilje og lidt fantasi, siger Thomas Makropoulos, der har rigeligt af begge dele.
– Læg dertil mulighederne hvis man via bestikkelse eller trusler, skaffer sig adgang til folkeregistret eller sågar et af politiets registre. Nu lyder jeg nok helt paranoid, men en af pointerne i min bog er netop, at man skal være påpasselig med, hvad man offentliggør om sig selv. I sidste ende kan det gå ud over én selv eller ens omgangskreds, forestiller den fantasirige forfatter sig.
Krimi med ny kombination
Thomas Makropoulos’ fantasi førte ham på en otte år lang rejse, før han endelig kunne sætte det sidste punktum i sit første værk: Hemmelighedens Pris, som er en krimi, der kombinerer soldaterliv og IT.
– Det er svært at skille sig ud på krimi-markedet i dag, så hvad er mere nærliggende end at trække på mine soldaterår, kombineret med lidt IT. Den kombination er ikke set før, siger debutanten i pressemeddelelsen.
– Desuden syntes jeg, at en god bog skulle give noget at tænke over, så jeg medtog også grænseoverskridende etik og tavshedspligt. Den skulle foregå blandt almindelige mennesker, med en fælles fortid som soldater, fortæller Thomas Makropoulos, der ud over soldat og IT-konsulent nu også kan kalde sig forfatter.
Foto: Presse. Hemmelighedens Pris udkommer den 8. marts.
Om Hemmelighedens Pris
Hemmelighedens Pris handler om en tidligere deling danske soldater, der mødes til genforeningsfest flere år efter deres udsendelse i Afghanistan. Pludselig bliver de beskudt, og soldaterne erfarer, at angrebet er hævn for en aktion i Afghanistan– en aktion, som dengang blev fejet ind under gulvtæppet, da den var ulovlig.
Soldaterne kan ikke fortælle sandheden til politiet, og ser sig nødsaget til selv at opspore attentatmanden, inden han slår til igen. Det hele kompliceres af politiets samtidige efterforskning og af soldaternes interne uenighed om, hvor langt over etiske og juridiske grænser de vil gå, samt hvad der skal gøres ved gerningsmanden, hvis de finder ham.
Sideløbende gør gerningsmanden sig anstrengelser for at afslutte sin påbegyndte hævn. Heller ikke han lader sig stoppe af etik og lovgivning.
Hemmelighedens Pris udgives af Skriveforlaget og udkommer torsdag den 8. marts.